1.Jak se THčka jmenovala pretim ???
a. Moving Stars
b. Pořed se jmenovali Tokio Hotel
c. Devilish
d. Brothers Keepers
2. Kdo je nejmladší???
a. Georg
b. Gustav
c. Všichni stejne
d. Tom
e. Bill
3.Kdo je Tomuv idol???
a. Green Day
b. The Rasmus
c. Samy Deluxe
d. Nena
e. Sarah Connor
4.Kdy vydali nove CDčko???
a. 1.12
b. 3.10
c. 1. 11
d. 19. 9
5.Co jsou za znameni???
a. Bill, Tom, Gustav panna a Georg beran
b. Bill beran, Tom vodnář, Gustav štír, Georg rak
c. Bill beran, Tom vodnář, Gustav a Georg panna
6.V jaké soutěži byl Bill v roce 2003???
a. Mini Playbeckshow
b. Star Search
c. DSDS
d. Popstars
7.Kam se Bill dostal???
a. vyhrál
b. semifinále
c. čtvrtfinále
d. osmifinále
8.Kdy byli poprvé na TOTP???
a. 20.8. 2005
b. 30.8. 2005
c. 1.8. 2005
9.Jsou všichni solo???
a. ano
b. ano kromě Toma
c. ano kromě Billa
d. ano kromě Gustava
e. ano kromě George
10.Na jakou školu chodí Tom a Bill???
a. Všeobecná škola
b. Gymnázium
c. Základní škola
d. Střední škola
Dole se dozvíš výsledky :
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
1C 2E 3C 4D 5A 6B 7B 8B 9A 10B










