close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 

No ďalší testík

5. ledna 2007 v 23:59 | Nonna |  Otestujte sa :)
  1. Kolik členů má skupina Tokio Hotel ?
a) 2
b) 3
c) 5
d) 4
  1. Jak se jmenuje dvojče Toma ?
a) Bill
b) Gustav
c) Billy
d) Georg
  1. Jak se jmenovali TH když začínali ?
a) Devils
b) Devilish
c) Devillisch
d) Debilish
  1. Kdo z TH hraje na bicí ?
a) Gustav
b) Tom
c) Bill
d) Georg
  1. Kdo je ze skupiny nejmladší ?
a) Georg
b) Tom
c) Bill
d) Gustav
  1. Jaká je původní barva Billových vlasů ?
a) Černá
b) tmavá blond až do hněda
c) zelená s fialovými puntíky :o)
d) výrazně zrzavá
  1. Jaké sourozence má Georg ?
a) Sestru a bratra
b) Starší sestru
c) Dvojče Toma
d) Nemá sourozence
  1. V jakém měsíci se narodil Gustav ?
a) srpen
b) leden
c) září
d) prosinec
  1. Kde se narodil Tom ?
a) Praha
b) Lipsko
c) Amerika
d) Londýn
  1. Jaká je barva očí Tomovy současné přítelkyně ?
a) modrá
b) hnědá
c) Tom nemá přítelkyni
d) Tomova přítelkyně nemá oči

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
1. d)
2. a)
3. b)
4. a)
5. c)
6. b)
7. d)
8. c)
9. b)
10. c)


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.