1.Kolkeho je (bol) koncert v Bratislave?
a)3.4.07
b)8.4.07
c)5.4.07
2.Kde je koncert v Bratislave?
a)V Inchebe
b)Na stadione
c)Na ulici :)
3.O kolkej zacina koncert?
a)20:00
b)18:00
c)15:00
4.Kolko priblizne bude trvat koncert?
a)Hodinu a pol
b)Dve hodiny
c)Hodinu
5.Vdaka komu pridu TH aj na Slovensko?
a)Vdaka Georgovi
b)Vdaka Tomovi
c)Vdaka Billovi
6.Aky napad "zobrali" Cesky Slovenkam?
a)Papierove srdiecka
b)Baloniky
c)Happy Birthday pre Georga
7.O kolkej sa bude pustat do haly?
a)14:00
b)12:00
c)16:00
8.Budu hrat TH aj stare pesnicky?
a)Ano
b)Nie
c)To sa nevie
9.V akom slovenskom casopise je sutaz o naj napodobeninu (hehe) Billa?
a)Kamarat
b)IN
c)Shock
10.Kvoli comu sa presuvali koncerty?
a)Kvoli osobnym problemom TH
b)Nepresuvali sa
c)Kvoli podiam
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
VYSLEDKY:
1.b)
2.a)
3.b)
4.a)
5.a)
6.c)
7.a)
8.a)
9.b)
10.c)
a)3.4.07
b)8.4.07
c)5.4.07
2.Kde je koncert v Bratislave?
a)V Inchebe
b)Na stadione
c)Na ulici :)
3.O kolkej zacina koncert?
a)20:00
b)18:00
c)15:00
4.Kolko priblizne bude trvat koncert?
a)Hodinu a pol
b)Dve hodiny
c)Hodinu
5.Vdaka komu pridu TH aj na Slovensko?
a)Vdaka Georgovi
b)Vdaka Tomovi
c)Vdaka Billovi
6.Aky napad "zobrali" Cesky Slovenkam?
a)Papierove srdiecka
b)Baloniky
c)Happy Birthday pre Georga
7.O kolkej sa bude pustat do haly?
a)14:00
b)12:00
c)16:00
8.Budu hrat TH aj stare pesnicky?
a)Ano
b)Nie
c)To sa nevie
9.V akom slovenskom casopise je sutaz o naj napodobeninu (hehe) Billa?
a)Kamarat
b)IN
c)Shock
10.Kvoli comu sa presuvali koncerty?
a)Kvoli osobnym problemom TH
b)Nepresuvali sa
c)Kvoli podiam
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
VYSLEDKY:
1.b)
2.a)
3.b)
4.a)
5.a)
6.c)
7.a)
8.a)
9.b)
10.c)










