close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 

Otestujte sa :)

Testík z nemeckého BRAVA

20. května 2007 v 21:01 | Nonna
1.Víš, jaký byl první název skupiny Billa, Toma, Gustava a Georga?

•Devilish
•Peking Pension
•Hellish

2.Billovo nové tetování je...?

•...hvězda
•...alien
•...japonské písmeno

3.Víš, v kolika letech se Tom začal učit hrát na kytaru?

•v 9letech
•v 10letech startoval první pokusy
•už v 7letech to uměl

4.Kdy Th získali ocenění SuperBand Rock a dostali Zlatého Ottu?

•v srpnu 2005
•v listopadu 2005
•v květnu 2006

5.Kdo je pro GUstava velkým vzorem??

•Tré Cool, hráč nabicí z Green Day
•Mikkey Dee, bicí z Motörhead
•Bicí z Metallicy, Las Ulrich.

6.V které kategorii byli TH v Bambi 2005 nominováni?

•Národní pop
•Mezinárodní Pop
•Nejlepší nováček

7.Doplň tyto řádky z "Wir hließen uns ein": může jít vše -sám nejvíc

•...bouře(Sturm)
•...sakra(Scheß)
•...tlak(druck)

8.Jaké znamení zvěrokruhu jsou Bill a Tom?

•Panna
•Váhy
•Štír

9.Kde se seznámili Georg a Gustav?

• na fotbale
• na koncertě
• na hudební škole

10.Jak se jmenuje první DVD Tokio hotel?

•"Jung und nicht mehr jugendfrei"
•"Schrei"
•"Leb die Sekunde"

11.Kdy se narodil Georg?

•29.02.1987
•29.12.1986
•31.03.1987

12.Ve kterém městě se konal první koncert ze Schrei tour?

•v Hannoveru
•v Leipzigu
•v Drážďanech

13.Jaké Casting-show se zůčastnil Bill v roce 2003?

•Německo hledá Superstar
•Star Search
•Popstars

14.Je hvězda Billovo první tetování?

•Ne, nechal si vytetovat Bandlogo na rameni.
•Ano, je první!
•Ne, Bandlogo na krku měl dřív.

15.Co nosí Tom pod kalhoty??

•Většinou Tom chodí naostro.
•Nejradši má Boxerky
•psst, tajné:tanga string!!!

16.Jak se jmenuje pes Kaulitzových?

•Slyší na jméno Kirk.
•Jmenuje se Scotty.
•Pojmenovali ho Spock.

17.Co se Gustavovy nejvíc líbí na dívkách?

•krátké sukně
•sexy topy
•podpatky

18.Z jakého hotelu byli TH vyhoštěni?

•Z Radisson SAS v Berlíně
•Z Hiltonu v Kolíně
•Z Bayerischer Hof v Mnichově

19.Tom je..

•...o 8cm větší než Bill
•...o 12 minut mladší než Bill
•...o 10 minut starší než Bill

20.Na jakém místě se TH umístili při předávání cen Viva Comet v

Oberhausenu 2005??
•druzí
•první
•třetí

21.Jak přišel Bill na nápad mít Mango-styl?

•Tom mohl Billovi po prohře sázky udělat na hlavě účes.
•V 11 letech při Halloweenu, byl přestrojený za upríra a učes mu zůstal.
•Už řadu let chtěl mít Bill styl J-Rock-Band.

22.Kolik songů obsahuje album Schrei?

•11
•10
•12

23.Kdo mohl jet jízdu(ve formuli)na okruhu Norising v Nürnbergu s
Heinzem-Haraldem Fretzenem v Rennautu???

•Georg a Gustav
•Georg
•Bill und Tom

24.Jaké slavné sestry se líbí Billovi, Tomovi a Georgovi?

•Olsenky
•Ashlee s Jessica Simpsonovi
•Paris a Nicky Hiltonovi

25.Který song při koncertě má údery po minutách? Tak že tempo si se
songem hraje?

•Schrei
•Freunde Bleiben
•Gegen Meinen Willen

26.Bill a Tom musí ještě chodit do školy.Jak mají zoranizované vyučování?

•mají dálkové studium
•mají ještě roční odklad
•kluci mjaí soukromého učitele

27.Který člen skupiny chce maturitu?

•Tom ji určitě chce.
•Všichni čtyři ji chtějí.
•Pro byla je nejvíc důležitá

28.Co pro Billa znamená nové tetování?

•Nic, ten motiv mu prostě vytetovali.
•Je to Billova šťastná hvězda.
•Je to znak Rokové hvězdy.

29.Jaký song TH předělali pro Narozeninové CD - A Tribute To BRAVO"?

•Instatnt Karma
•Imagine
•Give Peace A Chance

30.Čí je to song?

•Johna Lennona
•Elvise Presleyho
•Janis Joplinové

31.Ve kterém městě jsou Tom a Bill narozeni?

•Dvojčata se narodili v Leipzigu.
•Na svět přišli v Erfurtu.
•Narodili se v Drážďanech.

32.Jak se jmenují vlastní rodiče Billa a Toma?

•Sabine und Erich
•Britta und Matthias
•Simone und Jörg

33.Kdo ovlivnil dvojčata v jejich dětství k muzice?

•Jejich současný manažer který je nejlepší přítel jejich srtýce.
•Stiefvater Gordon,kytarista jedné skupiny.
•Jejich učitelka hudební výchovy je angažovala a dodávala odvahu ke zpívání.

34.Jak se jmenuje jejich první singl?

•Schrei, byla první píseň, kterou uveřejnili.
•Durch Den Regen byl prvné singl od nich.
•Jejich první singl se jmenuje Durch den Monsun.

35.Jaké je celé jméno Georga?

•Georg Hans Michael Listing
•Georg Moritz Hagen Listing
•Georg Kilian Tim Listing

36. a Gustavovo??

•Gustav Christopher Schäfer
•Gustav Bastian Bernd Schäfer
•Gustav Klaus Wolfgang Schäfer

37.Jaká je zastupující firma TH?

•Warner Music
•Universal Music Group
•EMI

38.Kde se konalo předávání cen EBBA, kde TH získali cenu za nejlepšího evropského nováčka?

•V Lyonu,
•V Paříži
•v Cannes

39.Kolik holek měl Bill podle vlastních výroků?

•5
•2
•1

40.Kdy měl Bill podle jeho udají naposledy holku?

•Když mu bylo 12.
•Ještě nikdy nemlě holku.
•Ve 14 letech.

41.Který film Bill nadaboval?

•Eragon
•Arthur a mimojové
•Die Wilden Kerle 4

42.Jaká zpěvačka je Billova nejoblíbenější?

•Sarah Connor
•Nena
•Yvonne Catterfeld

43.Kdo z kapeli je nejstarší?

•Tom
•Georg
•Gustav

44.Jak se jmenuje nové album TH?

•Raum 2
•Aparment 191
•Zimmer 483

45.Jak se jmenuje první singl z nového alba?

•Bis ans Ende der Zeit
•Für immer
•übers ende der welt

46.Do čeho jsou navlečeni v novém klipu?

•Šaty na balet
•Pracovní oblečení
•Basketballové trikoty

Ako poznáš Gustava???

15. května 2007 v 16:17 | Nonna
1. Kdy Gustav poprvé spatřil světlo světa?
a) 9.8.1989
b) 1.9.1989
c) 8.9.1988
d) 1.9.1988

2. A kde to bylo?
a) V Leipzigu
b) V Magdeburgu
c) V Münsteru
d) V Berlíně

3. Jaké je jeho motto?
a) Carpe diem
b) Nemá žádné
c) Hlavní je, že všechno jde nakřivo
d) Žij svůj sen

4. Co Gusta rád dělá ve volným čase?
a) Poslouchá hudbu a paří
b) Válí se
c) Sportuje a dělá party
d) Smaží musiku a jezdí na kole

5. Jakou barvou vlasů oplývá?
a) Hnědou
b) Má plešku
c) Blonďatou
d) Černou
6. Jak pak je vysoký ?
a) 1,77 m
b) 1,65 m
c) 1,55 m
d) 1,74 m

7. Gustavův oblíbený nápoj?
a) Fanta, Sprite
b) Voda, Red Bull a Cola
c) Káva
d) Dimix, Red Bull a jabkovej mošt

8.Co má nejradši na jídlo ?
a) Špenát
b) Nudle
c) Špagety
d) Pizzu

9.Na jakou školu chodil?
a) Oborové gymnázium
b) Už je dávno po matuře
c) Normální střední
d) Všeobecku

10. Jeho oblíbené předměty?
a) Matika a fyzika
b) Chemie a ájina
c) Výtvarka a etika
d) Tělák a ekonomie

11. A co nemusí nebo přímo nesnáší?
a) Fyziku a ruštinu
b) Psychologii a tělák
c) Němčinu a ájinu
d) Má rád šecko

12. Jeho oblíbeným doplňkem jest...
a) Triko nějaký drsný popový skupiny :D
b) Botky Adidas
c) Kšiltovka
d) Spodky pro štěstí :)

SPRÁVNÉ ODPOVĚDI : 1c 2b 3c 4d 5c 6b 7b 8a 9a 10d 11a 12c

Si naozajstná faninka???

4. května 2007 v 23:23 | Nonna
Mno asi 3 bodiky som nemala ale to take ze sa to moc neda (napr. ze chodim na zrazy.... mno tu ziadny nikdy nebyva :D ani v okoli :D)
Tady je soupis toho, jak se pozná pravá, věrná mega FAN Tokio Hotel!!! :
1. všude po pokoji má plakáty Tokio Hotel!
2. má s nima různý věcičky
3. poslouchá jejich písničky a líbí se jí všechny - nikdy se neohrají
4. nestydí se za to, že je fan TH!
5. brání je, pokud je to možné!
6. nenechá se ovlivnit okolím
7. když přijde ze školy, hned jako první jde na net hledat věcičky kolem TH!
8. v počítači a jinde má hodně jejich fotek
9. ví o nich všechno (alespoň, co je možné vědět)
10. Miluje (obrazně nebo taky platonicky řečeno) alespoň jednoho ze členů
11. ví, že bez jednoho ze členu by to nebyli oni
12. snaží se, co nejvíc podobat někomu z nich
13. čím dýl je zná, tím víc je má raději
14. byla by ochotna jet za nima kamkoli na koncík (kdyby to dovolili rodiče a byly peníze)
15. i přes to, jak se Bill obléká a líčí se fanynce líbí
16. nenechá se vytočit žádným anti
17. snaží se být na každé akci, která se jich jakkoli týká (sraz fans, koncík v okolí,...)
18. skoro pořád o nich mluví
19. skládá o nich básně a písničky
20. ráda by, aby se jí o nich zdálo...
21. dala by cokoli za jediný pohled jednoho členů
22. přála by jim štěstí
23. poslouchala by je, i kdyby jejich sláva klesla a nebyli by všude v časákách, telce,...
24. neskrývala se, že je fans a nepomlouvala je před kámošema, aby náhodou nezjistili, že je fan
25. NIKDY by se z ní nestala ANTI!!!

Starý z Brava

30. dubna 2007 v 22:30 | Nonna
Viem ze je to stare ale tak nie kazdy mal to bravo :)
Kdo se k tombě hodí?
1. Jsi na večírku. Jaký by měl být kluk, který tě zaujme?
a) Neměl by trapně tančit a dělat ze sebe frajítka
b) Mám ráda pohodáře s cool hláškama
c) Nejdůležitější je, abychom si dobře popovídali
d) Jasná páka: Musí být naprosto eňoňuňo!
2. Co by musel udělat, aby tě dostal a tys s ním šla na rande?
a)Kdyby mi tak poslal sladkou SMSku...
b) Nesměl by se bát a musel by mě oslovit
c) Měl by mi zavolat a říct, co chce
d) Musel by mi napsat milostný dopis
3. Jasně, vzhled hraje roli, ale co ještě je pro tebe důležitý?
a) Nesmí mě příliš dosit, chci svojí volnost
b) Musím být pro něj jediná a nesmí si se mnou pohrávat
c) Emoce! Bez romantiky to prostě va vztahu nejde
d) Chci být s někým, kdo přesně ví, co chce
4. Tvůj idol tě pozve na romantickou večeři. Co si objednáš?
a) Jasně že fastfood! Není nad hambáč s hranolkama
b) Něco italského. Pizzu nebo těstoviny
c) Nejradši bych šla do číny,mám ráda orientální jídlo
d) Něco hodně drahého, když už mě pozval :-)
5. Zapřemýšlej: Co děláš nejraději ve svém volném čase?
a) Nejraději poslouchám hudbu a bavím se s přáteli
b) Strašně ráda chodím na večírky nebo do kina
c) Čtu. nejradějimanga komiksy, ty mne fakt berou
d) Já svůj volná čas trávím se zvířaty
6. Tak na rovinu: odpustila bys svému miláčkovi úlpně všechno?
a) Jasně. Já taky ráda flirtuju. Stejné právo pro oba!
b) Pokud jednou nezavolá nebo má špatnou náladu - to promíjím
c) Ne všechno: Pokud by mi byl nevěrný, byl by konec
d) Já jsem hodně tolerantní a jen tak mě nic nerozhází
7. Hurá! Povedlo se, chodíte spolu. Jak se cítíš po jeho boku?
a) Obdivuju ho a taky mu to často říkám
b) Neberu ho jen jako kamilence, ale taky jako kamaráda
c) Po jeho boku si připadám víc cool
d) Doufám, že mi ho nikdo nepřebere. Jsem děsně žárlivá!
8. Kam až zajdeš na prvnm rande, abys ho pro sebe získala?
a) Nejdřív se přece musíme poznat, takže nic neproběhne
b) Proti mazlení nelze přece nic namítat...?
c) Pokud jsem zamilovaná, může se stát leccos...
d) Vsadím všechno na jednu kartu. Hlavně ho dostat!
9. Vadilo by ti, kdyby byl strašně moc ješitný?
a) Né, je to přece cool, když o sebe dbá a má svůj styl
b) No, dokud v koupelně netráví víc času než já, tak proč ne
c) Super! Hodiny se společně krášlit je přece paráda!
d) A jak! Nesnáším příliš vystylované týpky
10. Který z těchto důkazů lásky by tě totálně dostal?
a) Kdyby pro mě napsal nějakej super song
b) Mně by přišlo super, kdyby mě představil rodičům
c) Červené růže jsou přesně ONO! Ty mě vždycky dostanou!
d) Kdyby mi vyznal lásku přede všemi
VÝSLEDKY:

ABCD
1105200
2010520
3520100
4100205
5205100
6051020
7520010
8201050
9051020
10102050
0-50 POHODÁŘ
Potřebuješ kluka, který je jako Tom (16). Je to pohodáš, je coll, je nezávislý a rád chdí na večírky. Ani tobě nevadí, když občas flirtuje. Vždyť přece víš, že sladkému mazlení v tvé náruči nikdy neodolá.
55-100 MACHO
Pro tebe by byl ideální Georg (19). Má rád, když ho opravdu hodně obdivuješ. Navíc ti nevadí obětovat trochu ze svého drahocenného času i zájmů, protože pro něj jsi šíslo jedna!
105-150 CITLIVÝ
Je to jasné: ty a Bill (16) byste byli ideální pás! Tolik romantiky a citů se jen tak nevidí. Nestojíš o nezávazné vztahy, čekáš na opravdovou lásku. Frontman je proto tou nejlepší volbou.
155-200 TAJUPLNÝ
Gustav (17) je tvůj miláček! Tak jako on se bavíš ráda o hlubších věcech a potřebuješ kluka, na kterého je spolehutí. Důležitější než názory kamarádů nebo jeho vzhled je pro tebe jeho charakter.

Ďalší test

29. dubna 2007 v 13:28 | Nonna
1)Kde ma bill tetovani?
a) Na zadech
b) na pupiku
c) na siji a podbrisku
2)Na co je alergicky?
a) na svyho brachu
b) na jablka a komari dobnuti
c) na pil
3) Cislo jeho boty??
a) 42
b) 5 a pul
c) 41
4) Kde ma piercing?
a) v prdeli
b) v nosu
c) v oboci a v jazyku
5) Kdy zacal skladat svoje pisne?
a) v 9
b) v 14
c) on je nesklada
6) Jaky je jeho oblibeny film??
a) Ticha Chuze
b) Mr. and Mrs. Smith
c) Titanik
7) Jeho oblibeny piti??
a) Redbull
b) redbull a cola
c) redbull a kakao
1-c
2-b
3-a
4-c
5-a
6-a
7-b




Ja som mala jednu chybu a to v 6 otazke... myslim ze jeho oblubeny film je Naboso a nie Ticha chodza :D Tak som dala Mr and Mrs Smith :)

Z časopisu

19. dubna 2007 v 21:58 | Nonna
Boze ludia!!! J aosm taka happy!!! Mne vysiel Tomicek!!

Môj testík o TH (Má ich rad/a?)

6. dubna 2007 v 13:16 | Nonna
Budes potrebovat: Papier, pero alebo ceruzku :)

Potom uz len odpovedaj na otazky. Na papier si pis pismena bud a), b), c) alebo d) (to podla toho co isi vyberes :) )

Ked budes mat zodpovedane vsetky otazky, tak pozri dole kolko bodov si ziskala.

No a uplne na koniec sa pozri ako ich mas rada...

NEPODVADZAJ!!!


HLAVNA OTAZKA:

1.MAS RAD/A TH???
a)ano
b)nie

KED SI ODPOVEDAL/A ANO TAK POKRACUJ

2.Preco ich mas rada?
a)Lebo maju super hudbu
b)Lebo su pekni
c)Lebo su slavny a maju peniaze
d)Lebo su cely super!

3.Co by si pre nich urobila?
a)Minula by som vsetky svoje peniaze na koncert
b)Zabila by som sa
c)Vsetko co by chceli
d)Nic... nezasluzia si to

4.Keby ti tvoja kamaratka/kamarat povedal/a ze bud on/a alebo TH koho by si si vybral/a?
a)Jasne ze kamosku!
b)TH! 100%
c)Povedal/a by som jej/mu ze musi ma mat rad/a taku/takeho aka/y som
d)Nevybrala by som si nikoho

5.Spravila by si si nieco kvoli TH?
a)Ano! Pre nich vsetko!
b)No ja uz som si skoro urobila.
c)Nie! Kvoli nim nikdy!
d)Nie aj ked ich mam straaasne rad/a

6.Predstav si ze s niekym z TH chodis. Mala by si rada jeho alebo ich slavu a peniaze?
a)Jasne ze jeho!!!
b)Slavu a peniaze...
c)Newiem si ani predstavi ze s nimi chodim!
d)Obidve ale viac jeho




VYHODNOTENIE:
1.
a)20b
b)0b

2.
a)10b
b)5b
c)0b
d)20b

3.
a)20b
b)10b
c)5b
d)0b

4.
a)10b
b)20b
c)5b
d)0b

5.
a)20b
b)10b
c)0b
d)5b

6.
a)20b
b)0b
c)5b
d)10b



120 bodov - 60 bodov = Milujes ich a spravil/a by si kvoli nim uplne vsetko!
59 bodov - 30 bodov = Mas ich strasne rad/a ale nezabil/a by si sa kvoli nim
29 bodov - 10 bodov = Nemas ich rad/a ale paci sa ti na nich nieco (napr. hudba, styl obliekania atd)
9 bodov - 0 bodov = Nenavidis ich a najradsej by si ich zabil/a! Pacia sa ti na nich len peniaze a slava!

Môj testík (O koncerte)

23. března 2007 v 22:15 | Nonna
1.Kolkeho je (bol) koncert v Bratislave?

a)3.4.07
b)8.4.07
c)5.4.07


2.Kde je koncert v Bratislave?

a)V Inchebe
b)Na stadione
c)Na ulici :)


3.O kolkej zacina koncert?
a)20:00
b)18:00
c)15:00


4.Kolko priblizne bude trvat koncert?
a)Hodinu a pol
b)Dve hodiny
c)Hodinu


5.Vdaka komu pridu TH aj na Slovensko?
a)Vdaka Georgovi
b)Vdaka Tomovi
c)Vdaka Billovi


6.Aky napad "zobrali" Cesky Slovenkam?
a)Papierove srdiecka
b)Baloniky
c)Happy Birthday pre Georga


7.O kolkej sa bude pustat do haly?
a)14:00
b)12:00
c)16:00


8.Budu hrat TH aj stare pesnicky?
a)Ano
b)Nie
c)To sa nevie


9.V akom slovenskom casopise je sutaz o naj napodobeninu (hehe) Billa?
a)Kamarat
b)IN
c)Shock


10.Kvoli comu sa presuvali koncerty?
a)Kvoli osobnym problemom TH
b)Nepresuvali sa
c)Kvoli podiam

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

VYSLEDKY:
1.b)
2.a)
3.b)
4.a)
5.a)
6.c)
7.a)
8.a)
9.b)
10.c)

Nemecký testík

24. února 2007 v 22:51 | Nonna
Tu je jeden testik... bohuzial po nemecky. Mne vyslo ze dobre ale mohlo byt aj lepsie (mozno by som mala vsetko dobre ale ja sa nemcinu neucim a tipovala som väcsinou :D )

Testik

Testík na Billa

7. února 2007 v 11:29 | Nonna
1)Pro koho byla první písnička kt. složil Bill?

a)pro mys která umřela

b)pro bráchu ktery byl smutny z rozchidu rodiců

c)pro holku která se s ním rozišla

2)Aký rock má Bill rád?

a)německej

b)japonskej

c)českej

3)Co poclouchá nejraději

a)Green Day

b)Placebo

c)The Rasmus

4)Čeho se Bill bojí?

a)medicíny

b)hmyzu

c)bubáka

5)Jakou barvou si poprvý nabarvil vlasy?

a)blonďatou

b)černou

c)červenou


6)Jeho oblíbené jídlo je:

a)nudle

b)pizza

c)hamburger


7)Jeho 2 oblíbená zvířata jsou:

a)kůň a osel

b)pes a kočka

c)morče a křeček


8)Na co je Bill alergickej?

a)na píchutí komára

b)na srst zvířat

c)na nudu


1 a, 2 b, 3 a, 4 b, 5 c, 6 b, 7 b, 8 a

Testík o Tomovi

30. ledna 2007 v 22:18 | Nonna
1.Když byl Tom malej říkal jednomu jídlu Mrtvá babicka kterému??
a) Špagety s odpornym masem
b) Sekaná s odpornou omáčkou
c) Polosyrový kuře
2.Tom za trest musel ve škole složit skládanku složil ji?
a) Jo hned na poprvý
b) To se neví
c) Nikdy
3.Toma někdo učil karate kdo??
a) Táta
b) Učitel na karate
c) Dědeček
4.Jaka je Tomovo nej.herečka???
a) Brad Pitt
b) Eva Longoria
c) Angelina Jolie
5.Jaká je oblíbena skupina Toma??
a) Guano Apes
b) Korn
c) Green Day
6.Tom se zamiloval do :
a) Britney Spears
b) Angeliny Jolie
c) Olsenek
7. Tom naspíval první písničku :
a) Schwarz
b) Beichte
c) Schrei
1 B , 2 C , 3 C , 4 B , 5 A , 6 C ,7 A

Ďalší testík komu sa podobáš??

23. ledna 2007 v 17:18 | Nonna
1. jakou hudbu poslouchas :
A) Metal
B) Rock
C) Hip - hop
D)Ani jednu z uvedených
2.jaky predmet z týchto máš najradšej:
A) sociologia
B)psychologia
C) výtvarná
D)nemčina
3.Jake mas vlasy??
A)kučeravé
B)dlouhé rovné ( asi po pás)
C)po lopatky jemne vlnité
D)vyholene
4.Jaka je tvoje nej barva??
A)hnedá
B)modrá
C)černa
D)oranžová
5.Nenávidíš :
A)Hadky se sourozencem
B)matiku
C)fyziku
D)zeleninu
6.Miluješ:
A)diskotéky
B)učeni
C)flirtovani
D)relax
7. Proc se nejvic bijete se svojim sourozencem??
A)pro penize
B)pro holky
C)pro neporadek
D)nemam souozence
8. co je pro tebe v zivote nejdulezitejsí??
A) rodina
B) hudba
C) vše na prvnim miste :D
D) kamoši
9. Jaky mas oci??
A)zelené
B)modré
C)k večeru červené :DD
D)hnedé
.................................
...................................
1A)gustav B) bill C) tom D) georg
2 A) bill B) gustav C) tom D) georg
3 A) georg B) tom C) bill D) gustav
4 A) gustav B) tom C) georg D) bill
5 A)bill B) tom C) georg D) gustav
6 A) bill B) georg C) tom D) gustav
7. A) georg B) gustav C) bill D) tom
8 A) gustav B) bill c) tom D) georg
9 A) georg B) gustav C) tom D) bill
Robila som tri taketo testy ze komu sa najviac podobam a v kazdom mi vysiel Tomik... aj v tomto =D

Komu si najviac podobná?

21. ledna 2007 v 17:10 | Nonna
1.Jáké jméno se ti nejvíc líbí???
A) Andreas (U)
B)Alex (I)
C)Kelly(O)
D) Ashley (L)
2.Ná jaky nastroj by si chtela v TH hrat??
A) na Kytaru (L)
B) na Bicí (I)
C) Zpev (U)
D) na Baskytaru (O)
3.Ráda varíš:
A)Ano jsem kuchařka (O)
B) Ano (L)
C) Ne a nebo nevim (U)
D) Nebaví me to (I)
4.Jáké bylo tvoje první CD
A) Mettalica (O)
B)Oasis (I)
C) Počkej vzpominam ..... (U)
D) Nevim nepamatuju (L)
5.Ktera pisnicka se ti z tady tech libí nejvic
A)i will always love you od Whitney
Houston. (L)
B)Boulevard of broken dreams (U)
C) You Thought Wrong (O)
D)Cunning stunts (I )
6. Na ktery film by si se nejradsi podívala
A) Lara Croft ( I )
B) Mr and Mrs Smith (U)
C)The King of Queens (L)
D) Sex ve městě(O)
7.Ktery z tech to vynalezu by si chtela mit doma??
A) iPod (L)
B) Mp3 (U)
C) Discman (O)
D)pocket PC ( I )
8. Jaka znacka se ti nejvic libí??
A) Vokál (L)
B) Nike ( U )
C) Puma (O)
D) k - swiss( I )
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
U =Bill
L =Tom
O =Georg
I= Gustav
Mne vysiel Tomik =)

Komu sa najviac podobáš?

17. ledna 2007 v 16:44 | Nonna
1.Jak by si se popsala??
a.jako vymetačku večírku (W)
b.šedivou mysku (Q)
c.jako skoro sportovni typ (X)
d.no takovou co nepouziva make-up teda neprehani to, a je sama sebou (Y)
2.Co je tvoje největší pýcha??
a.Prave me nic nenapada (Q)
b.sportovni trofeje (X)
c.no prece ženské vnady a nejoblíbenejsi kluk skoly! (W)
d.moje nej nej rodina a kámošky!wow! (Y)
3.A jaky druh svadeni používáš ty???
a.svá...co??? (X)
b.jemny usměv (W)
c.prenechavam to opačnému pohlaví (Q)
d.usměv a ostatni musi zvladnout sam (Y)
4.Jaky prostředi ti je nejbližší???
a.louka,les-příroda (X)
b.asi diska nebo bar (W)
c.u kámosky čteme časaky,probíráme manikuru... (Y)
d.Doma, doma je doma (Q)
5.jaky charakter zvirete je nejblizsi tvojemu???
a.zajíc (Y)
b.tygr (W)
c.veverka (X)
d.hmmmmmm ani jeden (Q)
tak a ted zpocitej kolik pismen v závorce si mela nejvic...a dole najdes odpovedi
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
X-Gustav
Y-Georg
Q-Bill
W-Tom
Mne vyslo 2krat Tomik a 2krat Georg :)

Ďalší o TH

13. ledna 2007 v 11:25 | Nonna
Docela lehký... Jak se menoval band dřív?
  • Schrei
  • Devilish
  • TokioMotel
  • Us5
Jaké tetování má Bill na zátylku?
  • The Dome
  • Nemá tetování
  • Logo bandu
  • Hada
Jak se jmenuje první song od TH?
  • Beichte
  • Schrei
  • Durch den Monsun
  • Schwarz
Jaké je Billovo motto?
  • No risk no fun
  • Leb´die Sekunde
  • Žij každý den jako by měl být tím posledním
  • Jednou slyšís a pop a už bez něj nemůžeš
Jak se jmenuje jejich cédo?
  • Tokio Hotel
  • Hallo!
  • Devilish
  • Schrei
Japa vypadá logo skupiny?
  • Jako F s třema nožičkama na obě strany
  • Nemají žádné logo
  • Jako hvězda
  • Písmena T a H vedle sebe
Je pravda že se Bill maluje?
  • Ne
  • To je blbost!
  • Jo, oči a rty
  • Ano, tmavě oči
Kolik piercingů chce Bill ještě mít?(Zatim má dva.)
  • Ani jeden, strašně ho to bolelo
  • Dva
  • Chce bejt prošpikovanej
  • Ještě tři
Který z členů měl dva roky přítelkyni?
  • Tom
  • Bill
  • Gustav
  • Georg
A kdo už měl sex s 25 holkama?
  • Bill
  • Nikdo, jsou panicové
  • Georg
  • Tom
Tagže řešeníčko...
...
...
...
... chvilku eště...
...
...
...
1b 2c 3c 4b 5d 6a 7d 8b 9a 10d

O Tomikovi

11. ledna 2007 v 19:12 | Nonna
Tak tu je testik o Tomikovi!! Ja osm mala vsetko dobre :)
Jakej mobil vlastní Tom? (Pro šťouraly: už má asi novej :D)
  • Sony Ericson T630
  • Samsung C550
  • Nokia 3310
  • To se neví :D
Jaký měl průměr na vysvědčení v 2.pol. v devítce?
  • 2.5
  • 1.4
  • 1.9
  • 2.2
Jeho oblíbeným jídlem jsou...
  • Řízek s hranolkama
  • Jí všechno!
  • Pizza, mléčná rýže a nudlový nákyp
  • Popcorn, čipsy a podobný věci .)
Kdo je jeho nejlepším kamarádem- respektive jak se jmenuje? (Kromě Billa.)
  • Paul
  • Alexandr
  • Andreas
  • Je rád sám.
Proč hraje Tom na kytaru?
  • Kvůli jeho mamince
  • Nechtěl hrát na klavír
  • Kvůli jeho nevlastními otci
  • Kvůli vlastnímu otci
Jak dlouho trval jeho nejdelší vztah?
  • Žádný opravdový ještě neměl.
  • 2 roky
  • Půl roku
  • Dva týdny
Kolik písniček má Tom ve svém Mini-i-Podu?
  • 100
  • 50
  • 250
  • 400
Na jakou školu společně s Billem chodil?
  • Měl soukromého učitele
  • Na normální základku
  • Na Norbertus Gymnasium v Magdeburgu
  • Na Joachim Friedrich Gymnasium v Magdeburgu
Jaký předměty nejvíc nemusí?
  • Matiku a fyziku
  • Tělák a frájinu
  • Angličtinu a sociologii
  • Etiku a děják
A co má naopak rád?
  • Frájinu a fyziku
  • Výtvarku, sociologii a etiku
  • Tělák, etiku a dějepis
  • Němčinu a ájinu
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
1a 2d 3c 4c 5c 6b 7c 8d 9a 10b

No ďalší testík

5. ledna 2007 v 23:59 | Nonna
  1. Kolik členů má skupina Tokio Hotel ?
a) 2
b) 3
c) 5
d) 4
  1. Jak se jmenuje dvojče Toma ?
a) Bill
b) Gustav
c) Billy
d) Georg
  1. Jak se jmenovali TH když začínali ?
a) Devils
b) Devilish
c) Devillisch
d) Debilish
  1. Kdo z TH hraje na bicí ?
a) Gustav
b) Tom
c) Bill
d) Georg
  1. Kdo je ze skupiny nejmladší ?
a) Georg
b) Tom
c) Bill
d) Gustav
  1. Jaká je původní barva Billových vlasů ?
a) Černá
b) tmavá blond až do hněda
c) zelená s fialovými puntíky :o)
d) výrazně zrzavá
  1. Jaké sourozence má Georg ?
a) Sestru a bratra
b) Starší sestru
c) Dvojče Toma
d) Nemá sourozence
  1. V jakém měsíci se narodil Gustav ?
a) srpen
b) leden
c) září
d) prosinec
  1. Kde se narodil Tom ?
a) Praha
b) Lipsko
c) Amerika
d) Londýn
  1. Jaká je barva očí Tomovy současné přítelkyně ?
a) modrá
b) hnědá
c) Tom nemá přítelkyni
d) Tomova přítelkyně nemá oči

Vyskúšajte si svoje znalosti

27. prosince 2006 v 19:24 | Nonna
1. Kde se narodil Bill s Tomem?

a) v Lipsku b) v Berlíně

c) v Rakousku d) nevim

Ďalší testík

21. prosince 2006 v 21:59 | Nonna
1.Jak se THčka jmenovala pretim ???
a. Moving Stars
b. Pořed se jmenovali Tokio Hotel
c. Devilish
d. Brothers Keepers
2. Kdo je nejmladší???
a. Georg
b. Gustav
c. Všichni stejne
d. Tom
e. Bill
3.Kdo je Tomuv idol???
a. Green Day
b. The Rasmus
c. Samy Deluxe
d. Nena
e. Sarah Connor
4.Kdy vydali nove CDčko???
a. 1.12
b. 3.10
c. 1. 11
d. 19. 9
5.Co jsou za znameni???
a. Bill, Tom, Gustav panna a Georg beran
b. Bill beran, Tom vodnář, Gustav štír, Georg rak
c. Bill beran, Tom vodnář, Gustav a Georg panna
6.V jaké soutěži byl Bill v roce 2003???
a. Mini Playbeckshow
b. Star Search
c. DSDS
d. Popstars
7.Kam se Bill dostal???
a. vyhrál
b. semifinále
c. čtvrtfinále
d. osmifinále
8.Kdy byli poprvé na TOTP???
a. 20.8. 2005
b. 30.8. 2005
c. 1.8. 2005
9.Jsou všichni solo???
a. ano
b. ano kromě Toma
c. ano kromě Billa
d. ano kromě Gustava
e. ano kromě George
10.Na jakou školu chodí Tom a Bill???
a. Všeobecná škola
b. Gymnázium
c. Základní škola
d. Střední škola
Dole se dozvíš výsledky :
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
1C 2E 3C 4D 5A 6B 7B 8B 9A 10B

Testík

16. listopadu 2006 v 22:33 | Nonna
Tak a teraz ako dobre poznate Tokio Hotel :) Prosim nepodvadzajte :)
1.Jaký ma Bill mobil???
SamsungX600
Sony Ericson T630
Nokia 3300
Motorola A630
2.Jaký jsou Billovo oblíbeny hvězdy??
Jennifer Lopez a Ben Affleck
Angelina Jolie a Brad Pitt
Nema žádnou
Leonardo DiCaprio a Kate Winslet
3. Co Bill pije rád na párty???
Coca-Colu
Dooley´s
Red Bull
Minerálku
4.Na co je Bill alergickej???
Na koně
Na komáří bodnutí a jabka
na nic
Na parfémy
5.Jakej deodorant Bill používá??
Žádný
Axe 24-7
Rexona Silver
Nivea
6.Jakou péči Bill používá???
Nivea Body milk
nic
Odličovač očí
Baby youngcare
7.Jaký je Billa oblíbený seriál???
Sex ve městě
Vše o sexu
Přátelé
Nemá žádný
8.Jakou má přezdívku a od koho???
Billy-boy od bejvalky
BKay od jeho kámošů ze třídy
Mecki od jeho babičky
nemá žádnou
9.Kvůli čemu se perou???
Kvůli jídlu
Kvůli holkám
Kvůli penězům
Kvůli fotkám kde jsou oba dva jenom v ručníku (Tom jí má a "vydírá"Billa)
Tak co ted se podíváme na výsledky : 1c, 2b, 3b, 4b, 5b, 6c, 7a, 8c, 9d .......
 
 

Reklama